Read these sentences

What an inspiring speech she gave! (exclamatory)

She gave an inspiring speech. (assertive)

The painting is beautiful. (assertive)

How beautiful the painting is! (exclamatory)

Here, an exclamatory sentence has been transformed into an assertive sentence and vice versa, without changing the meaning.

 


 

Learn

Transform these sentences into the type mentioned within the brackets.

1. Haven't you completed your homework? (assertive)

Ans. You have completed your homework.

 

2. It was a terrible crash. (exclamatory)

Ans. What a terrible crash!

 

3. What a lovely place this is! (assertive)

Ans. This is a lovely place.

 

4. I do not have an extra pen. (interrogative)

Ans. Do I have an extra pen.

 

5. No one agreed with her. (affirmative)

Ans. Everyone disagreed with her.

 

6. Today is a bright day. (interrogative)

Ans. Is today a bright day?

 

7. No one can deny that she is honest. (affirmative)

Ans. Everyone can accept that she is honest.

 

8. Do you exercise regularly? (assertive)

Ans. You exercise regularly.

 

9. The man is utterly mad. (exclamatory)

Ans. How mad the man is!

 

10. Everyone present congratulated him. (negative)

Ans. No one did not congratulate him.

Comments