ENGLISH TEST – 4 [ANSWERS]
ENGLISH
TEST – 4 [ANSWERS]
FULL MARKS : 40
1. Read the passage given below and answer the questions
that follow: (12 Marks)
The other day I received an unusual and very gratifying gift
: I was given a tree or rather, I was given half-a-dozen trees which would be
planted on my behalf. I had been invited to give a talk to an organization.
After such events the speaker is usually given a token gift. Sometimes the gift
is that of a pen, or something useful. Often, the gift is in the form of a
plaque or a similar token. However well-meant, such gifts are destined to
gather dust in forgotten corners. Which is why I was agreeably surprised to be
given a scroll which attested that, on a designated plantation established for
the purpose, trees would be added in my name as part of the ‘green’ movement
sponsored by the organization.
In an increasingly environment conscious world, the gift of
a living tree or plant makes for a perfect present. The tradition of giving and
receiving gifts has increasingly become a highly evolved marketing exercise.
Apart from festivals like Diwali, Holi, Christmas, Eid and others, a whole new
calendar of celebration events has been created to promote the giving of gifts:
Mother’s Day, Father’s day, Teacher’s day, Valentine’s Day and so on.
What do you give to people — friends, relatives, spouses,
children, parents, employees, clients, well wishers who more or less have
everything or at least everything that you could afford to give them as a gift?
Another box of chocolates? Another bottle of scent or
after-shave? Another shirt or a kurta? Another another?
Thinking of unusual and pleasing presents which are also
affordable is a full-time job. Like wedding planners and planners of theme
parties, present planners—professionals who select and make up gift packages
for you to give on occasions like marriages and corporate events—and doing
increasingly good business.
However the best planned gifts of mine and thine go often
awry. How often particularly during the so called ‘festive seasons’ when gift
giving and gift receiving reach epidemic proportions—have you had the
embarrassing experience of getting back as a present a gift you yourself had
given to someone who, having no use for it and not realizing that it was you
who had gifted it to begin with had unwittingly returned your gift to you? Like
musical chairs, musical gifts only too often go round and round.
This is true not only at the individual but also at the
level of the state. Diplomatic protocol also demands exchange of gifts
according to culture and tradition. Such tokens like the numbers of crudely
made miniature Taj Mahals that sarkari India has presented into the reluctant
hands of foreign guests must fill entire godowns across the globe.
How much more preferable a living tree than a crude model of
the Taj possibly made of marble from an unauthorized quarry? If the giving of
tree sapling were to be institutionalized, it could lead to another green
revolution in the lucrative and growing field of gift giving, with a new,
ecofriendly industry taking root in plantations and nurseries specially created
for the purpose. People could feel good looking at the certificate that trees had
been planted in their names. Next birthday, give someone you love a tree one
day the two of you might sit under the shade of the same tree.
On the basis of your reading of the passage, answer the
following questions in about 30-40 words each. (2 × 4 = 8)
(a) What was the gift? Why was it unusual and gratifying?
(b) Why is selecting a gift described as a ‘full-time job’?
(c) What does the writer mean by “However the best planned
gifts of mine and thine go often awry”?
(d) What is the demand made by diplomatic protocol?
Ans :
(a) The gift was a scroll which attested that on a
designated plantation half a dozen trees would be planted on behalf of the
writer. It was all usual and gratifying for him as it was different from the
usual token of appreciation handed down to a speaker and it was for a great
cause.
(b) Selecting a gift is described as a full time job as
often people have all necessities and it is impossible to choose the perfect
gift for them. Also most of the time we get things in gifts we usually do
possess.
(c) The writer means that sometimes even giving gifts can go
totally wrong. Sometimes during festive season, one can receive back the same
gift from another that he/she had given.
(d) Diplomatic protocol also demands exchange of gifts
according to culture and tradition. Such tokens like the numbers of crudely
made miniature Taj Mahals that sarkari India has presented into the reluctant
hands of foreign guests must fill entire godowns across the globe.
On the basis of your reading of the above passage, answer
the following. (1 × 4 = 4)
(a) The synonym of ‘satisfying’ as given in para 1 is_____
(i) gratifying (ii) contenting (iii) relieving (iv)
modification
(b) The synonym of ‘uncomfortable’ as given in para 6 is
_____
(c) The antonym of ‘consciously’ as given in para 6 is_____
(i) aury (ii) particularly (iii) embarrassing (iv)
unwittingly
(d) The antonym of ‘willing’ as given in para 7 is_____
Ans : (a) (i) gratifying (b) embarassing (c) (iv)
unwittingly (d) reluctant
2. Write a letter to the Editor of a local newspaper
complaining about employing minor children both boys and girls as full domestic
help is a common feature, also advocating the need to stop such practice which
deprives the children of their basic rights. You are Mahesh Kumar/Rajshree
A-30, Defence Colony, New Delhi. (8 Marks)
OR
You are Mahesh Kumar/Rajshree, a customer of Airtel
Broadband. Write a letter to the Customer Care Department, Airtel
regarding the poor service of Internet connection. You are a resident of A-30,
Defence Colony, New Delhi.
Ans :
A-30, Defence Colony
New Delhi
29th July, 2019
The Editor
Hindustan Times
New Delhi
Sub: Stopping Child Labour
Sir,
Through the columns of your esteemed newspaper I want to
raise my voice against the exploitation of minors by the so called elite class.
They employ some boys and girls as full time domestic help in order to save
money. These children are given very less salary. They have to work hard the
whole day whereas the children of the employer enjoy all the luxuries of the
life and study in good schools. Sometimes the employers go to the extent of
inflicting atrocities on these children. It is really painful to see that at
this tender age these children are compelled to work under most unfavourable
conditions.
Most of the time, parents of these children are responsible
for their plight. Just to add the income of the family they drop their children
from school and engage them in doing such job. Our Government should take some
concrete steps to improve the condition of these underprivileged children. I
would like you to give an appropriate space to my letter in your esteemed
newspaper so that the authorities concerned wake up and take an appropriate
action.
Yours sincerely
Mahesh Kumar
OR
A-30,
Defence Colony
New Delhi
29th July, 2019
The Manager
Customer Care Department (Broadband)
Airtel, Exchange Defence colony
New Delhi - 110032
Sub: Poor Broadband Service
Sir,
I am a customer of your reputed broadband service and my
customer ID is 41721. The Internet service at my home is very poor and I have
to restart the modem or adjust the cables 10-12 times to get it working every
time. Even after that, it works only for 5-7 minutes and then the modem
restarts itself.
I have already raised several complaints on the helpline number
but the issue has not been rectified as yet. It seems that there is some
hardware issue with modem and it needs replacement as it keeps on restarting
and its indicators are also not in proper order.
I would highly appreciate if you would look into the matter
to deliver the best to its customers. Thanking you.
Yours faithfully
Mahesh Kumar
Mobile No. 91344-23547
3. Fill in the gaps by choosing the most appropriate
words from the options given below. (1 × 4 = 4)
Today we (a) _____ all familiar with the use of
fingerprinting. It is a very important and is fighting crime. (b) _____ many
people do not know that it was in India (c) _____ fingerprints (d) _____ first
used for catching criminals. Fingerprints can be found on practically any solid
surface including the human body.
(a) (i) are (ii) is (iii) were (iv) was
(b) (i) Since (ii) But (iii) And (iv) Though
(c) (i) which (ii) who (iii) that (iv) where
(d) (i) was (ii) is
(iii) are (iv) were
Ans :
(a) (i) are
(b) (ii) But
(c) (iii) that
(d) (iv) were
4. The following passage has not been edited. There is
one error in each line. Write the incorrect word and the correction against
each line of the passage. (1 × 4 = 4)
|
|
Incorrect |
Correct |
Essex
Farms is the famous resort. |
e.g. |
The |
A |
It is located in Aurobindo Marg. |
(a) |
|
|
It
has the bowling alley and lots |
(b) |
|
|
with games for children to play. |
(c) |
|
|
The
multi cuisine restaurant add for the charm. |
(d) |
|
|
This resort gives you a choice of air conditioned
rooms. |
|
|
|
Ans.
|
|
Incorrect |
Correct |
Essex
Farms is the famous resort. |
e.g. |
the |
a |
It is located in Aurobindo Marg. |
(a) |
in |
on |
It
has the bowling alley and lots |
(b) |
the |
a |
with games for children to play. |
(c) |
with |
of |
The
multi cuisine restaurant add for the charm. |
(d) |
for |
to |
This resort gives you a choice of air conditioned
rooms. |
|
|
|
5. Rearrange the following groups of words and phrases to
form meaningful sentences: (1 × 4 = 4)
(a) love/Indians/celebrate/to/festivals
(b) enjoy/time/they/with/spending/families/their
(c) exchanged/are/and/sweets/are/gifts/distributed
(d) even/away/some/stay/people/work/from
Ans :
(a) Indians love to celebrate festivals.
(b) They enjoy spending time with their families.
(c) Gifts are exchanged and sweets are distributed.
(d) Some people even stay away from work.
6. Answer the following questions. [2*5 = 10]
(a) Why did Hari Singh lie that he knew how to cook? Why
did Anil have to throw the food cooked by Hari to the stray dogs?
Ans. Hari Singh had carefully chosen a kind,
careless and unsuspecting target in Anil. When Anil asked if he knew how to
cook, Hari Singh replied that he did. He deliberately told a lie. The food he
prepared was really terrible. Anil had to throw it away to the stray dogs.
(b) How did Hari Singh steal the money that
Anil got from selling his book to a publisher?
Ans. Hari Singh saw with his own eyes how Anil
tucked the bundle of money under the mattress of his bed. When Anil was asleep,
Had Singh crept up to the bed. He slid his hand under the mattress and drew the
money out of the bundle without making a sound. Anil sighed in his sleep and
turned on his side, towards him. Han Singh got startled and quickly came out of
the room.
(c) How did Hari Singh forget about his education in the
excitement of his theft? What did he think about it in the end?
Ans. Anil taught Had Singh to write his name. He
also promised to teach him making complete sentences and adding numbers. In his
excitement of the theft, he forgot all about his education. But good sense
prevailed and in the end, he realised that education could give him respect and
much more money.
(d) How and when did Hari Singh put the stolen money back
at the same place from where he had stolen? Did Anil know it?
Ans. Hari Singh came back to Anil’s room. He was
feeling quite nervous. He crept to the head of the bed. His hand found the edge
of the mattress. He slipped the notes under the mattress. Yes, Anil was aware
of everything that was taking place in the room.
(e) Why didn’t Anil hand Hari Singh over to the police
even when he knew all about the theft?
Comments
Post a Comment