THE INDIAN CONSTITUTION CLASS 8 [ANSWERS]
The Indian Constitution
Q1. What do you understand by monarchy?
Ans. Monarchy is a form of government in which final
authority rested with the King.
Q2. In Nepal, when did the Interim Constitution come into
effect?
Ans. In Nepal, the Interim Constitution came into
effect from January 15, 2007.
Q3. Who is known as the Father of the Indian Constitution?
Ans. Baba Saheb Dr Ambedkar is known as the Father of
the Indian Constitution.
Q4. What is a "State"?
Ans. The State refers to a political institution that
represents a sovereign people who occupy a definite territory.
Q5. What does Federalism mean?
Ans. Federalism refers to the existence of more than one
level of government in the country.
Q6. What do you understand by a secular state?
Ans. A secular state is one in which the state does not
officially promote any one religion as the state religion.
Q7. What is democracy?
Ans. Democracy is a form of government in which we
choose our leaders so that they can exercise power responsibly on our behalf.
Q8. What is universal adult franchise?
Ans. Universal Adult Franchise means that the right to
vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste,
class, colour, religion or gender.
Q9. How does the Indian Constitution safe guard the minorities of the country?
Or
How does the Indian Constitution protect minority rights?
Ans. The Constitution usually contains rules that
ensure that minorities are not excluded from anything that is routinely
available to the majority.
Q10. Which fundamental right has provisions prohibiting
exploitation of weaker sections of the society?
Or
State any three provisions made in the Constitution to
prevent exploitation.
Or
Explain Right against Exploitation.
Ans. Right against Exploitation: The Constitution prohibits
human trafficking, forced labour, and employment of children under 14 years of
age.
Q11. What is Right to Constitutional Remedies?
Ans. Right to Constitutional Remedies - This allows
citizens to move the court if they believe that any of their Fundamental Rights
have been violated by the State.
Q12. Explain Right to Freedom of Religion.
Ans. Right to Freedom of Religion -
Religious freedom is provided to all citizens. Every person has the right to
practise, profess and propagate the religion of their choice.
Q13. Write a short note on Cultural and Educational Rights.
Ans. Cultural and Educational Rights - The Constitution
states that all minorities, religious or linguistic, can set up their own
educational institutions in order to preserve and develop their own culture.
Q14. What did Dr Ambedkar state about scheduled caste?
Ans. He stated that although the laws might exist,
Scheduled Castes still had reason to fear because the administration of these
laws was in the hands of ‘caste Hindu officers’. He, therefore, urged Scheduled
Castes to join the government as well as the civil services.
Q15. What do you mean by Directive Principles of State
Policy?
Ans. Directive Principles of State Policy was designed
by the members of the Constituent Assembly to ensure greater social and
economic reforms and to serve as a guide to the independent Indian State to
institute laws and policies that help reduce the poverty of the masses.
Q16. Define the term constitution.
Ans. In large societies in which different communities of
people live together, the rules are formulated through consensus, and in modern
countries this consensus is usually available in written form. A written
document in which we find such rules is called a Constitution.
Q17. Explain Right to Freedom.
Or
What is the significance of the Right to Freedom?
Or
What is the fundamental Right to Freedom?
Ans. Right to Freedom
This includes the right to freedom of speech and expression,
the right to form associations, the right to move freely and reside in any part
of the country, and the right to practise any profession, occupation or
business.
Q18. What would happen if there were no restrictions on the
power of elected representatives?
Ans. If there were no restrictions on the power of elected
representatives the leaders might misuse the powers given to them. Misuse of
authority can result in gross injustice. Thus, in democratic societies, the
Constitution often lays down rules that guard against this misuse of authority
by our political leaders.
Q19. What is Constitutional Monarchy?
Ans. A system of government in which a country is ruled
by a king and queen whose power is limited by a constitution.
Example: Until quite recently, Nepal was a
monarchy. The previous Constitution of Nepal, which had been adopted in 1990,
reflected the fact that the final authority rested with the King.
Q20. Mention the key features of the Indian Constitution.
Ans. The key features of the Indian constitution are:-
i. Federalism
ii. Parliamentary
Form of Government
iii. Separation
of Powers
iv. Fundamental
Rights
v. Secularism
Q21. State the six Fundamentals Rights in the Indian
Constitution.
Ans. The Fundamental Rights in the Indian Constitution
include:
i. Right to
Equality
ii. Right to
Freedom
iii. Right
against Exploitation
iv. Right to
Freedom of Religion
v. Cultural
and Educational Rights
vi. Right to
Constitutional Remedies
Q22. What do you mean by tyranny of majority?
Ans. Tyranny of the majority refers to unhealthy situations
where a majority continuously enforces decisions that exclude minorities and go
against their interests. Every society is prone to this tyranny of the
majority. The Constitution usually contains rules that ensure that
minorities are not excluded from anything that is routinely available to the
majority. Constitution is precisely to prevent this tyranny or domination
by the majority of a minority.
Q23. Discuss the difference between State and Government.
Ans. ‘Government’ is responsible for administering and
enforcing laws. The government can change with elections. The State on the
other hand refers to a political institution that represents a sovereign people
who occupy a definite territory. Example - the Indian State, the Nepali State
etc. The Indian State has a democratic form of government. The government (or
the executive) is one part of the State. The State refers to more than just the
government and cannot be used interchangeably with it.
Q24. What are the functions of the three main organs of the
government?
Or
What are the three organs of government?
Or
Explain the functions of organs of government.
Ans. According to the Constitution, there are three
organs of government. These are the legislature, the executive and the
judiciary.
i. The
legislature refers to our elected representatives.
ii. The
executive is a smaller group of people who are responsible for implementing
laws and running the government.
iii. The
judiciary refers to the system of courts in this country.
Q25. What are the factors the drafting committee had to take
into consideration while drafting the constitution?
Ans. The country was made up of several different
communities who spoke different languages, belonged to different religions, and
had distinct cultures. Also, when the Constitution was being written, India was
going through considerable turmoil. The partition of the country into India and
Pakistan was imminent, some of the Princely States remained undecided about
their future, and the socio-economic condition of the vast mass of people
appeared dismal. All of these issues played on the minds of the members of the
Constituent Assembly as they drafted the Constitution.
Q26. Why does a democratic country need a Constitution?
Ans. A democratic country needs a Constitution because it
serves several purposes.
i. First, it
lays out certain ideals that form the basis of the kind of country that we as citizens
aspire to live in.
ii. The
second important purpose of a Constitution is to define the nature of a
country’s political system.
iii. The
third significant reason why we need a Constitution is to save us from
ourselves. What is meant by this is that we might at times feel strongly about
an issue that might go against our larger interests and the Constitution helps
us guard against this.
Q27. Explain Right to Equality.
Or
What is the significance of the Right to Equality?
Or
What is the fundamental Right to Equality?
Or
What are the main features of ‘Right to equality’?
Ans. Right to Equality
i. All
persons are equal before the law. This means that all persons shall be equally
protected by the laws of the country.
ii. It also
states that no citizen can be discriminated against on the basis of their
religion, caste or sex.
iii. Every
person has access to all public places including playgrounds, hotels, shops
etc.
iv. The State
cannot discriminate against anyone in matters of employment.
Q28. Which Fundamental Rights will the following situations
violate?
i. If a 13-year old child is
working in a factory manufacturing carpets.
ii. If a politician in one state
decides to not allow labourers from other states to work in his state.
iii. If a group of people are
not given permission to open a Telugu-medium school in Kerala.
iv. If the government decides
not to promote an officer of the armed forces for being a woman.
Ans.
i. Right
against Exploitation
ii. Right to
Freedom
iii. Cultural
and Educational Rights
iv. Right to
Equality
Q29. How was the Indian Constitution made?
Or
How constitution of India is formed?
Ans. The long experience of authoritarian rule under
the colonial state convinced Indians that free India should be a democracy in
which everyone should be treated equally and be allowed to participate in government.
What remained to be done then was to work out the ways in which a democratic
government would be set up in India and the rules that would determine its
functioning. This was done not by one person but by a group of around 300
people who became members of the Constituent Assembly in 1946 and who met
periodically for the next three years to write India’s
Constitution. Between December 1946 and November 1949, the Constituent
Assembly drafted a constitution for independent India.
Q30. What is the importance of constitution?
Ans. Importance of constitution
i. A
Constitution helps serve as a set of rules and principles that all persons in a
country can agree upon as the basis of the way in which they want the country to
be governed.
ii. The
Constitution often lays down rules that guard against this misuse of authority
by our political leaders.
iii. Constitution
ensures that a dominant group does not use its power against other, less
powerful people or groups.
iv. The
Constitution helps to protect us against certain decisions that we might take
that could have an adverse effect on the larger principles that the country
believes in.
Q31. Write a brief note on the struggle for freedom in
Nepal.
Ans. The country of Nepal has witnessed several people’s
struggles for democracy. There was a people’s struggle in 1990 that established
democracy that lasted for 12 years until 2002. In October 2002, King Gyanendra,
citing the Maoist uprising in the countryside as his reason, began taking over
different aspects of the government with the army’s assistance. The King then
finally took over as the head of government in February 2005. In November 2005,
the Maoists joined other political parties to sign a 12-point agreement. This
agreement signalled to the larger public an imminent return to democracy and
peace. In 2006, this people’s movement for democracy began gaining immense
force. It repeatedly refused the small concessions that the King made and
finally in April 2006 the King restored the Third Parliament and asked the
political parties to form a government. In 2007, Nepal adopted an interim
Constitution.
Q32. In each of the following situations, identify the
minority. Write one reason why you think it is
important to respect the views of the minority in each of these situations.
(a) In a school with 30 teachers, 20 of them are male.
(b) In a city, 5 per cent of the population are Buddhists.
(c) In a factory mess for all employees, 80 per cent are vegetarians.
(d) In a class of 50 students, 40 belong to more well-off families.
Ans.
a. Female teachers are in the minority - It is important to
respect the views of the minority so that they do not feel left out or
underpowered by majority.
b. Buddhists are in the minority - It is important to
respect the views of the minority because every individual has the right to
follow the religion of his choice.
c. Non – vegetarians are in the minority – It is important
to respect the views of the minority because the food a person eats is his
personal wish and so he should have the freedom to eat what he wants.
d. The under privileged are in minority – It is
important to respect the views of the minority because citizens cannot be
discriminated on the bases rich or poor.
Q33. Look at the wordings of the two documents given below.
The first column is from the 1990 Nepal Constitution. The second column is from
the more recent Interim Constitution of Nepal.
1990
Constitution of Nepal Part
7: Executive |
2007
Interim Constitution Part
5: Executive |
Article
35: Executive Power: The executive power of the Kingdom of Nepal shall
be vested in His Majesty and the Council of Ministers. |
Article
37: Executive Power: The executive power of Nepal shall be vested in the
Council of Ministers. |
Ans.
1990 Constitution of Nepal |
2007
Interim Constitution |
1. In
1990, Nepal was a monarchy |
1. In
2007, Nepal adopted an interim
Constitution. |
2. The
previous Constitution of Nepal, which had been adopted in 1990, reflected the
fact that the final authority rested with the King. |
2.
According to the Interim constitution drafted in 2007, the executive powers
of Nepal are in the hands of the council of ministers headed by the Prime
Minister. |
Nepal needs a new Constitution today because
i. Nepal, by
moving from a monarchy to a democratic government, needs to change all its
constitutive rules in order to usher in a new society.
ii. The
previous Constitution does not reflect the ideals of the country that they want
Nepal to be, and that they have fought for.
Q34. Listed below are the key features of the Indian Constitution. Write two
sentences, in your own words, on why you think this feature is important:
Federalism
Separation of Powers
Fundamental Rights
Parliamentary Form of Government
Ans. Federalism
i. This
refers to the existence of more than one level of government in the country. In
India, we have governments at the state level and at the centre. Panchayati Raj
is the third tier of government.
ii. Under
federalism, the states are not merely agents of the federal government but draw
their authority from the Constitution as well.
iii. All
persons in India are governed by laws and policies made by each of these levels
of government.
Separation of Powers
i. According
to the Constitution, there are three organs of government. These are the
legislature, the executive and the judiciary.
ii. In order
to prevent the misuse of power by any one branch of government, the Constitution
says that each of these organs should exercise different powers.
iii. Through
this, each organ acts as a check on the other organs of government and this
ensures the balance of power between all three.
Fundamental Rights
i. Fundamental
Rights guarantees the rights of individuals against the State as well as
against other individuals.
ii. It also
guarantees the rights of minorities against the majority.
Parliamentary Form of Government
i. The
Constitution of India guarantees universal adult suffrage for all
citizens. This would help encourage a democratic mindset and break the
clutches of traditional caste, class and gender hierarchies. This means
that the people of India have a direct role in electing their representatives.
ii. Also,
every citizen of the country, irrespective of his/her social background, can
also contest in elections. These representatives are accountable to the
people.
Comments
Post a Comment