THE MIDNIGHT VISITOR
Main Points of the Story
- Fowler
was a young and romantic writer.
- He
wanted to meet Ausable because he wanted to write a book on detectives.
- Ausable
was a detective in Paris who was fat and sloppy and hardly looked like a
secret agent.
- When
Ausable switched on the light, he found Max standing with a pistol in his
hand in the room.
- Max
had come to take a particularly important report concerning missiles
forcibly from Ausable.
- Ausable
cooked up a false story to entrap crafty Max.
- He
told Max that the balcony below his window had become a big nuisance.
- It
was the second time in a month that somebody got into his room through the
balcony.
- He
also made Max panicky by telling him that the knockings at the door were
of the police, whom he had already informed.
- When
Max become panicky, he came to the window and jumped out of it.
- A
loud cry was heard and in this way, Ausable got rid of his crafty enemy.
- Later
on, it was found that the knockings at the door were made by the waiter,
who entered the room with a bottle and two glasses as ordered by Ausable.
ENRICH YOUR VOCABULARY
PAGE 14:-
Fit— suitable, Secret agent— detective, Musty— bad
smelling, Corridor— passageway Gloomy— dull,
not bright, Romantic— full of romance, Scarcely—hardly, Adventure— a
bold undertaking,Accent— pronunciation, tone, Passably— tolerably, Disappointed— frustrated, WheezIly— making
a breathing sound, Spy— secret agent, teat, Espionage— doing
the work of a spy, Mysterious— strange, Envisioned— imagined, Figure— personality, Sloppy— untidy,
careless, Beauties— beautiful women, Chuckled— laughed
secretly Unlocked— opened, Aside— towards
the side,Frustrated— disappointed,
PAGE 15:-
Affect- influence, Authentic— real,
genuine, Thrill—excitement, Automatic—self-working, Blinked—closing
and opening of eyes, Start —surprised, Slender—lean
and, Slightly—a little, Crafty—very clever, Countenance—facial
expression, Menacing—threatening, Murmured—muttered, Concerning—related
to,
PAGE 16:-
To raise the devil—deal with aggressively, Bet
on it— to make a challenge, Grimly—seriously,Nuisance—that
causes troubles, Inflection—rising accent Irritation—in
an irritating manner,Apartment—flat chamber, Glanced—viewed, Explanatorily—as
if giving explanation, Extends—spreads out, Block—close, Stiffly—in
a hardened voice, Gesture—bodily movement, Evilly—in an
evil manner, Nervously—in a nervous manner, Swiftly—rapidly, Swung—moved, Sill—space
at the bottom of window, Chances—opportunities,
PAGE 17:-
misted—distorted Grasped—had a grip on, Screamed—cried, Shrilly—sharply, White- gold Deftly—cleverly, Uncorked—opened Stared—gazed, faced—frightened, t
V. Stammered—spoke haltingly,
Important Word-Meanings of difficult words from the
lesson- The Midnight Visitor
WORD-MEANINGS
[PAGE 14] : Description = written account(लिखित विवरण) secret
= mysterious(गुप्त) agent = who works for
some agency (अभिकर्ता) following = succeeding (अनुशरण करते
हुए ) musty = foul smelling(दुर्गन्ध बाला ) corridor
= an open gallery (गलियारा ) gloomy = dark (अंधकारमय ) accent
= tone of voice (वोलने का लहजा) disappointed = frustrated(निराश ) romantic
=imaginative(रोमांचकारी ) passably = just
adequately (काम चलाऊ रूप से ) imagined = thought in mind
(कल्पना करना ) mysterious = curiously
(रहस्य पूर्ण ) sloppy
= unsystematic (अव्यवस्थित ढंग से ) ordinary
= simple (साधारण ) appointment = settlement (नियुक्ति ) chuckled
= grinned (खिश्याया) frustrated = disappointed
(निराश ) disillusioned = set free from false belief(भृममुक्त )
[PAGE 15] : Switched on = joined electric
current (बिजली चालू कर देना) thrill = sensation (रोमांच )automatic
= moving of itself (स्याचालित ) blinked = closed and
opened the eyes (आँखों का झपकना ) wheezed = spoke
breathing, noisily and heavily (हाँफते हुए बोलना ) slender
= lean and thin (दुबला -पतला ) except = in
addition to (के अतिरिक्त) murmured = complained in low
sound (बुढ़-बूढाया)
[PAGE 16] : Heavily = sorrowfully (दुखी मन से) management
= governing body (प्रवन्धक समिति ) grimly = seriously
(गंभीर रूप से) nuisance
= troublesome (कस्टकारी) curiously = with
anxiety (उत्सुकतापूर्वक ढंग से ) passkey = private key
(गुप्त चावी ) explained
= to clear the meaning of (व्याख्या करना ) apartment
= chamber (कमरा) glanced = viewed ( देखा ) explanatory
= containing explanations (व्याख्यात्मक) promised = gave
assurance (वायदा किया) stiffly = straight (तना हुआ) gesture
= bodily movement (हाओ भाव ) evilly = wicked (दुस्टतापूर्वक
ढंग से ) protection = safety (बचाव) nervously
= uneasily (बेचैनी ) repeated = to do again (पुनः ) hesitate
= to be doubtful (हिचकिचाना) swiftly = quickly
(तेज़ी के साथ ) balcony = front side of a house
on the roof (छज्जा )
[PAGE 17] : Twisted = distorted (ऐठना ) grasped
= hold tightly (जोर से पकड़ना) swung = to
move to and fro (झूलना) doorknob = door handle
(दरवाजे की हत्थी) screamed = cried (चिल्लाया) shrilly
= with a sharp sound (तीव्र ध्वनि के साथ ) deftly = quickly
and cleverly (तेज़ी और चतुराई से ) uncorked = opened (खोला ) stammered
= spoke with halts (हकलाकर बोला)
Following is the complete question bank for The Midnight
Visitor
The Midnight Visitor Extra Questions and Answers
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS/ Quiz- The Midnight
Visitor
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
1.What was Ausable’s profession?
(A) a tourist
(B) secret agent
(C) diplomat
(D) soldier
Ans. (B) secret agent
2. Where was Ausable staying?
(A) Inn
(B)
French hotel
(C) Fowler’s
home (D) American hotel
Ans. (B) French hotel
3. Ausable was brought to Paris twenty years ago from :
(A)
London
(B) Moscow
(C) Bonn
(D) Boston
Ans. (D) Boston
4. Who came to meet Ausable?
(A) Ausable’s father (B)
Policeman
(C) Fowler
(D) Max
Ans. (C) Fowler
5. What was Fowler’s profession?
(A)
writer
(B) actor
(C) secret agent
(D) policeman
Ans. (A) writer
6. Fowler was………….. to meet Ausable.
(A) happy
(b)excited
(C) disappointed
(d)unaffected
Ans. (C) disappointed
7. Who is the guest in the story ‘The Midnight Visitor’?
(A) Ausable
(B) Max
(C) Henry
(D) Fowler
Ans. (D) Fowler
8. Who was Max?
(A) the manager of the hotel (B) another secret
agent
(C) Ausable’s friend
(D) Fowler’s friend
Ans. (B) another secret agent
9. Where was Ausable’s room situated in the hotel?
(A) on the ground floor
(B) on the first floor
(C) on the sixth and top floor (D) on the
second floor
Ans. (C) on the sixth and top floor
10. Who knocked at Ausable’s door?
(A) a
policeman
(B) Max
(C) the waiter
(D) Fowler
Ans. (C) the waiter
11. Ausable was a …………..fellow.
(A) active and smart
(B)tall and handsome
(C) fat and sloppy
(d) dull and boring
Ans. (C) fat and sloppy
12. Max entered Ausable’s room through the …………..
(A) balcony
(B) main door
(C) back door
(D) roof
Ans. (B) main door
13. With whom was Ausable going to raise the issue of the
balcony?
(A) the French Government (B) the management of
the hotel
(C) Max
(D) none of these
Ans. (B) the management of the hotel
14. Why did Max enter Ausable’s room?
(A) to meet
Ausable
(B) to snatch an important report
(C) to give information to Ausable
(D) to spend the night
Ans. (B) to snatch an important report
15. What was Max holding in his hand?
(A) a
pistol
(B)a knife
(C) a stick
(D) a piece of paper
Ans. (A) a pistol
16. What story Ausable cocked up to Max?
(A) about the report
(B)about a balcony
(C) about his fatness
(D)about Fowler
Ans. (B) about a balcony
17. Where was the balcony?
(A) outside the window of the room
(B) on the roof of the room
(C) outside the back door of the room (D) none
of these
Ans. (A) outside the window of the room
18. Who fell down from the top floor of the hotel?
(A)
Fowler
(B) Max
(C)
Ausable
(D) Waiter
Ans. (B) Max
19. Where did Max jump through the window?
(A) the roof of the other room
(B) balcony
(C) inside the other room
(D) office of the hotel
Ans. (B) balcony
20. How did Fowler feel at the end of the story?
(A) disappointed
(B) thrilled
(C) sad
(D) unhappy
Ans. (B) thrilled
Extract Based / comprehension test Questions
and Answers of The Midnight Visitor
Read the extracts given below carefully and
answer the questions that follow:
1. And as the light came on, Fowler had his first
authentic thrill of the day. For halfway; across the room, a small automatic
pistol in his hand stood a man.
(a) What was the turn of events?
(b) What did they find?
(c) Who was the man with a pistol in his hand?
(d) What was the first authentic thrill of the day for
Fowler?
Ans. (a) Fowler and Ausable found a man with a
pistol standing in the room. Ausable’: room.
(b) They found a man with a pistol in the room.
(c) Max
(d) Fowler saw a man with a pointed pistol waiting in the
room. This was the first authentic thrill of the day for him.
2.”Max,” he wheezed, “you gave me quite a start. I
thought you were in Berlin. What are you doing here in my room?”
(a) In whose room was Max?
(b) Why was he there?
(c) Where and what is Berlin?
(d) How has Max got in?
Ans. (a) A sable’s room.
(b) He had come to get a very important report from him.
(c) Berlin is the capital of Germany.
(d) Max has got in the room by using a pass-key for
unlocking Ausable’s room.
3.”You are disappointed”, Ausable said wheezily over his
shoulder. “You were told that I was a secret agent, a spy, dealing in espionage
and danger. You wished to meet me because you are a writer, young and romantic.
You envisioned mysterious figures in the night, the crack of pistols, drugs in
the wine.”
(a) Who was disappointed and with whom?
(b) Why did ‘he’ want to meet Ausable?
(c) Why was Fowler disappointed?
(d) How was Ausable different from the other secret agents?
Ans. (a) Fowler was disappointed to see Ausable.
(b) Fowler wanted to meet him because he was a writer and
wished to meet a real spy.
(c) He was disappointed to meet Ausable who looked
ordinary, slow, sluggish and a very fat person who lived in a small room on the
top floor of a cheap hotel.
(d) Ausable, unlike other secret agents, was very fat with
an accent of both French and German.
4.Ausable moved to an armchair and sat down heavily. “I’m
going to raise the devil with the management this time, and you can bet on it,”
he said grimly. “This is the second time in a month that somebody has got into
my room through that nuisance of a balcony!” Fowler’s eyes went to the single
window of the room. It was an ordinary window, against which now the night was
pressing blackly.
(a) Why was Ausable disturbed?
(b) What did he complain of?
(c) What story did Ausable cook up to confuse Max?
(d) When do you think Ausable thought up his plan for
getting rid of Max?
Ans. (a) Ausable was disturbed with his room’s
balcony window.
(b) He complained of strangers entering through the window
into his rooms.
(c) Ausable confused Max by framing a story about a
balcony under his window. He told Max that it was being used by people for
entering his room secretly.
(d) Ausable thought the plan when he encountered Max in his
room. He showed a little surprise but he was not scared.
Short Answer Type Important Questions
Answer the following questions in 30-40 words:
1. What made the story of the balcony so convincing?
Ans. Ausable showed his annoyance for the
nuisance created by the balcony. He said that this was the second time that
someone had got into his room through it. He also said that the balcony was not
his but belongs to the next apartment and earlier his room used to be a part of
a large unit.
2. How did Max go out of Ausable’s room to save himself
from the police?
Ans. Max was very nervous to find the
police at the door. He went out of the window saying that he would wait in the
balcony. He warned Ausable to send them away or he would shoot him. Max did not
confirm the balcony and stepped out of the window and died.
3. How did Ausable kill Max without using a weapon?
Ans. Ausable was an intelligent spy. When
he found Max waiting for him in his room, he made a story of a balcony under
his window. He convinced Max about the balcony. And thus, when someone
knocked at the door, Max fearing it to be the police, jumped out of the window
and died.
4. How and why did Max come inside Ausable’s room?
Ans. Max had come into the room using a passkey.
He had come to get the secret report about some new missiles which, he was
sure, was with Ausable.
5. How was Ausable different from the other secret
agents?
Ans. Ausable, unlike other secret agents, was
very fat with an accent of German. Fowler was expecting a smart and active
agent having messages slipped into his hand by a dark beauty. Whereas, Ausable
received a telephone call making an appointment in his room.
6. Why was Ausable confident that Max would never return?
Ans. Believing Ausable’s story about the balcony
to be true, Max stepped out, however, had concocted a very convincing story,
and knew that what awaited hit° was a drop from the sixth floor. Hence, he was
confident that Max would never return.
7. Did Max really deserve to get a chance to accomplish a
risky task?
Ans. I do not believe that Max deserved a chance
to accomplish a risky task, as he his err very smart, gun. A spy without these
nor very intelligent. He did not even look threatening to Fowler except seeing
apparent qualities will most likely be a failure.
8. How did Ausable befool Max about the
balcony?
Ans. Ausable was a very intelligent spy agent.
When he found Max waiting for him in his room, he immediately thought of the
plan. He told Max that there is a balcony from where people enter his room that
Max must have also entered from there. Max got convinced about the story and
hence when someone knocked at the door, he ran towards the balcony to hide and
died.
9. Why did Fowler come to meet Ausable? Was he able to
achieve his target?
Ans. Fowler was a young and romantic writer. He
had come to see Ausable know about the life of a secret agent. Fowler was
fascinated n by them and thought of them as mysterious and romantic. He was not
able to achieve his target as Ausable was a boring man.
10. Why did so many people risk their lives?
Ans. Ausable had received a paper which
had certain important information about new missiles. The paper was so
important that several men and women had risked their lives to get it.
11. Why did Fowler feel let down when he met Ausable?
Ans. Fowler felt let down and disappointed to
meet Ausable. He had a different picture of a secret agent in his mind. He
thought they should look to be very mysterious and romantic but he found
Ausable a very fat and boring man.
12. What was someone expected to bring to Ausable’s room?
Ans. Someone was expected to bring a paper
containing important information to Ausable’s room.
13. Who was in Ausable’s room? What was in his hand?
Ans. A man named Max was there in Ausable’s
room. He was another secret agent. He had an automatic pistol in his hand.
14. What did the secret agent tell Max when he heard the
knock?
Ans. He told Max that it would be the police. He
said that he had called the police for the protection of such an important
paper that he was going to receive that night. He wanted to have extra
protection for the report.
15. Did Ausable know that it was the waiter who had
knocked at the door?
Ans. Yes, Ausable knew that the man knocking at
the door was the waiter. He had ordered him to bring a bottle of wine. And he
knew that the waiter must have come with the drinks.
16. Was there a balcony outside the window? Give
instances from the text in support of your answer.
Ans. No, actually there was not a balcony
outside the window. Ausable had falsely told Max about the balcony. When Max
dropped himself to the balcony, he screamed. He fell down to the ground from
the sixth floor. In the end, Ausable told Fowler, “No, he won’t return.”
17. Did Fowler find this episode, thrilling or
disappointing? Give reasons for your answer.
Ans. Fowler found this episode very thrilling.
He was much surprised by the tactful nature of Ausable. He cocked-up a story
about the balcony and the police. He got the intruder, Max, killed without
firing a shot.
18. How did Ausable get rid of Max?
Ans. Ausable cocked-up a story. He told Max that
there was a balcony just below his window. He told him that the balcony was a
part of the next room. When the waiter knocked at the door, Ausable told Max
that it would be the police. Max was nervous. He dropped himself to the balcony
through the window. But outside there was no balcony. He fell down and died.
19. How did Ausable behave to see Max in his room?
Ans. To see Max in his room Ausable remained
cool and silent. He was not afraid of Max. He seemed to be angry with the
management of the hotel regarding the balcony below the window of his room.
20. Describe Ausable.
Ans. Ausable was a secret agent. He was a fat
and sloppy fellow. He was not a romantic figure. He had Wine to Paris from
Boston twenty years ago. He could speak French and German passably. He had a
style of his own in the American language.
21. Fowler said that Max would soon come back from the
balcony. What did Ausable tell him?
Ans. Ausable told Fowler that Max would never
return. He said so because he knew that there was not any balcony outside. He
said that Max had fallen down to the ground to meet his end.
22. Why did Fowler want to meet Ausable? Why was he
disappointed?
Ans. Fowler was a young and romantic writer. He
wanted to meet Ausable because he was a secret agent. He was disappointed to
meet Ausable because he was a fat sloppy fellow. He was not romantic. He lived
in a small room in a gloomy hotel.
Q23.Who was Ausable?
Ans. Ausable was a secret agent. A very
important document concerning some new missiles was under his safe custody. He
didn’t look like a secret agent as we read in books or see in films. He was fat
and sloppy. His office was in a small room on the sixth and top floor. Fowler
was very disappointed to meet him.
Q24. Ausable did not fit any description of a secret
agent. Comment.
Ans. Ausable did not fit any description of a
secret agent. He did not seem to be so smart, active, movable, aggressive and
romantic as we read in books or see in films. He was very fat and sloppy. The
crack of pistols, wine and dark-eyed beauties are normally associated with
secret agents like James Bond. These qualities had nothing to do with Ausable.
Q25. Why did Fowler feel let down after meeting
Ausable?
Ans. The young writer, the Fowler, had formed a very
romantic and grand picture of a secret agent in his mind. This picture was
based as it is found in books or shown in films. He found Ausable not cracking
pistols or surrounded by dark-eyed beauties like James Bond. Rather he was a
fat and sloppy man. He lived in a very small room on the sixth floor. Fowler
felt rather let down after meeting Ausable.
Q26. What is the important paper that Ausable talks of?
Ans. Ausable is a secret agent. He has
been assigned an important job. He has an important paper regarding some new
missiles under his custody. The paper may well affect the course of history. It
is of so much importance that several men and women have risked their lives to
get them. Even Max, a secret agent himself, comes to grab them from Ausable’s room.
Q27. How did Fowler have his first authentic thrill of
the day?
Ans. Fowler was rather bored and
disillusioned after meeting the secret agent, Ausable. But soon, he had his
first authentic thrill of the day. The moment Ausable switched on the light, he
found a man standing halfway across the room. He had a small automatic pistol
in his hand. Fowler was stunned. The man demanded the report concerning some
new missiles from Ausable. Fowler had his first authentic thrill of the day.
Q28. Why and how did Max enter Ausable’s room?
Ans. Max’s entry was not merely
accidental. He had entered Ausable’s room through a passkey. When Ausable
switched on the light, he found him standing with a small automatic pistol in
his hand. He had come to grab a very important paper that was related to some
new missiles. Several men and women had already risked their lives to get that
report.
Q29. Describe Max as a secret agent.
Ans. Max was a secret agent and a rival and
enemy of Ausable. He was slender, a little less than tall. He appeared crafty
and had pointed countenance of a fox. There was nothing especially menacing
about him except his pistol. He came to Ausable’s room to steal a very
important paper concerning some new missiles. He is outwitted by Ausable and
made to jump out of his window.
Q30. What was the real story of the balcony below the
window of Ausable’s room?
Ans. Ausable had an instant and fertile mind. He
could cook up all kinds of stories that fit in different situations. Actually,
there was no balcony below the window of his room. Ausable cooked up a story
that the balcony below his room had become a big nuisance. It was the second
time that someone had got into his room through it. Actually, he wanted to
confuse Max and make him jump out of the window to get rid of him.
Q31. What position did Max take before he jumped
out of the window?
Ans. Max kept his body twisted. In this
way, he could keep his gun pointed at Ausable and Fowler. He grasped the frame
with his free hand to support himself. He swung his other leg up and over the
windowsill. The moment he heard the knocking getting louder at the door, he
positioned himself to jump out of the window.
Q32. What story did Ausable cook up regarding the arrival
of the police? How did it affect Max?
Ans. Ausable was very quick of mind. His
sharp brain could cook up any story that could fit in a particular situation.
When Max heard a loud knocking at the door, he got nervous. Ausable told Max
that the knocking at the door announced the arrival of the police. After all,
he was holding an important paper concerning missiles. He had sought police
protection. He told the police to check on him to make sure that everything was
all right. This unnerved and confused Max.
Q33. How did Max react when Ausable told him
that the loud knockings at the door were of the police?
Ans. Ausable cooked up the police’s story. He
told that he himself had sought the protection of the police. The knockings at
the door signalled their arrival. Max’s face was black with anger. Max swung a
leg over the windowsill and shouted to send the police away. He threatened him
to obey. If not, he would take his chances and shoot.
Q34. How did clever Ausable outwit and get rid of his
rival or enemy secret agent Max?
Ans. Ausable very cleverly convinced Max
that there existed a balcony below the windowsill of his room. Actually, it was
a trap to make Max jump out of the window. He unnerved Max by cooking up a
false story of the arrival of the police. Confused and panicky, Max jumped out
on the balcony which did not exist. In this way, Ausable got rid of his enemy
or rival.
Q35. Who was actually knocking at the door? Was it
pre-planned?
Ans. Ausable could cook up any false story to
suit his mission. He cooked up the story of the police. He told Max that he
himself sought the protection of the police. He had a very important report
with him. Actually, the knocking at the door was of Henry, the waiter. When the
door opened, he was standing there with a bottle and two glasses. It was all
cleverly planned in advance to outwit the crafty rival, Max.
Q36. What happened to Max after he jumped out of the
window?
Ans. At last, the crafty Max was trapped in. He
was outwitted by the cleverer secret agent Ausable. Ausable, the quick-witted
secret agent, made Max believe that there was a balcony below his windowsill.
He also made him believe that the knockings at the door were made by the
police. The confused, panicked and unnerved Max jumped out of the window. He
cried only for once. That was the end of the crafty rival secret agent and
Ausable got rid of him forever.
Q37. How do you judge Ausable as a secret agent?
Ans. Ausable was fat in the body but
exceptionally quick in mind and manipulations. He might look fat and sloppy but
was much more than that. His sharp mind could cook up any story that could fit
in a particular situation. The story of the balcony and the police were cooked
up only to confuse and unnerve Max. Although he didn’t look like secret agents
as described in books or shown in films, he was a highly competent and
sharp-witted secret agent.
Important Long/ Detailed Answer Type Questions- to be
answered in about 100 -150 words each
Answer the following questions in 100-120 words:
1. With reference to `The Midnight Visitor’, do you think
the presence of mind should be developed and to what advantage? Elaborate
highlighting the values possessed by Ausable.
Or
Presence of mind and intelligence are more powerful than
a gun. How far is it true in the case of Ausable, the secret agent?
Ans. Max lay in wait for Ausable to steal the
important paper from him. As Fowler observed, apart from the pointed gun he
didn’t look very menacing. Even this proved useless for him as Ausable
outwitted him with his presence of mind and intelligence. Ausable cleverly
found out how Max had entered the room and created an extremely believable
story about a non-existent balcony. He kept calm, and, hearing the waiter
knock, declared it to be the police. Max, in an attempt to hide, fell to his
death. Thus, Ausable got rid of Max without moving a muscle.
2. Pride before a fall befits Max, who
said: “I will get it back tonight.” Was he successful? What lesson can be
learnt from this?
Ans. Max was a spy who was overconfident
and too proud. His pride blinded him, and he thought that wielding a gun would
give a further edge over the seemingly slow Ausable. However, despite this
apparent pride and confidence, Max was utterly unsuccessful. Ausable outwitted
him without lifting a finger. Max, in fact, jumped to his own death by taking
Ausable’s Words at face value. Thus, one learns that one should not be proud
and must pay attention to the finer details before attempting to do anything.
3. Ausable was a successful secret agent. What qualities
can be attributed to him? Give some examples.
Ans. Ausable was very fat. He appeared to be a
slow and sluggish person. But inside that fat body, he had a very sharp brain.
It was throwing his presence of mind, intelligence and
cleverness that he got rid of Max easily. When Max heard a knock at the poor
Ausable told in hat t was the police whom he had called for the extra
protection of the papers.
Max wanted him to send them off quickly till he waited
on the balcony.
Ausable had ordered a drink and it was the waiter with the
drink knocking at the Able used the false story to mislead Max. the poor fellow
was neither police law jumped through the nor the below, not one n the balcony
but on the ground from the sixth Max lost his life and with him died that he
was his mission a clever secret agent. Way Ausable got rid of Max. They
may assemble got rid of max proves that he was clever secret argent.
4. At the beginning of the story, Fowler felt
disappointed with Ausable. Do you think Fowler had the same feeling towards the
end of the story? Give reasons for your answer.
Ans. At the beginning of the story, Fowler felt
disappointed with Ausable because he did not at all look like a secret agent of
his imagination. He found him quite boring. He did not want to be with him any
more. But when he found Max in his room with a gun, he was thrilled. He found
that Ausable was not at all perturbed. He cocked-up a story about the balcony
outside his window. When the waiter knocked at the door, Ausable told Max that
it would be the police. He told him that he had called the police for the
security of that important paper. Hearing this Max jumped outside the window to
the balcony. But there was no balcony. He fell down from the sixth floor and
died. Thus, Fowler was thrilled to see all this. So towards the end of the
story, he was not disappointed with Ausable.
5. Describe the incident leading to the death of Max.
Ans. Ausable was a secret agent. He was living
in a French hotel. His room was on the sixth and top floor of the hotel. One
evening a young writer named Fowler came to meet him. When they entered the
room and switched on the light, they found a man standing in the centre of the
room. He had a pistol in his hand. His name was Max. He came there to grab the
important report from Ausable. Seeing Max, Ausable remained cool and silent.
But he seemed to be angry with the management of the hotel. He said that
because of the balcony just below his window anyone could enter the writ
When there was a sudden knock at the door, Ausable said that
it might be the police. He said that he himself had called the police. Max
jumped through the window to the balcony. But in reality, there was no balcony.
So, Max fell down to the ground from the sixth floor and was killed.
6. Write a character sketch of the secret Agent Ausable.
Ans. Ausable was a secret agent. He was fat and
sloppy fellow. In his appearance, he did not seem to be a romantic figure. He
came to Paris from Boston twenty years ago. He could speak French and German
passably. He had not lost the American accent. Ausable was a very intelligent
person. He had a great presence of mind. He did not lose heart in a difficult
situation when he faced a man with a pistol in his hand. He remained cool. He
cocked-up a story about the balcony. He made Max nervous by telling him about
the police. He got Max killed without any fighting and shooting. Fowler who was
disappointed to meet him at the beginning of the story was very much impressed
with his intelligence and presence of mind at the end of the story.
7. What makes you think Max was a careless and foolish
fellow?
Or
Though Max was very cunning, still he was but ‘a little
spy’ before Ausable. Explain.
Ans. Though Max was very cunning, he was indeed
no match to Ausable. He was easily misled by Ausable into believing that there
was a balcony attached to the room. He also made him fool by cocking up a false
story about the police knocking at the door though he knew that it was the
waiter. Ausable’s facial expressions were so normal that Max could not believe
he was telling lies to him. Ausable was able to get rid of Max with very little
efforts. So we can say that Max was “a little spy” before Ausable.
8. How did Ausable use ‘the knock’ at the door in his
favour? What light does it throw on his character?
Ans. Ausable was a secret agent. He was staying
in a hotel. A guest named Fowler comes to meet him. Ausable gives an order to
the waiter for a bottle of wine and two glasses. When they entered the room,
they were surprised to see an intruder named Max in the room. That man had a
pistol in his hand. After some time there was a knock at the door. Ausable knew
that it was the waiter but he told Max that it would be the police. He said
that he himself had called the police for the protection of the important
report. Hearing this Max jumped out of the window on to the balcony. There was
no balcony. He fell down and died. This episode shows that Ausable had great
presence of mind. He was a clever spy indeed.
Q9. Give a character-sketch of Ausable highlighting his
presence of mind and intelligence.
Ans. Ausable is a different kind of secret
agent. Generally, secret agents that are described in detective books and shown
in films, are very smart and gun-friendly. Wine and dark-eyed beauties are
associated with them. However, Ausable doesn’t present such a romantic picture.
He is very fat and sloppy. He lives in a small room on the sixth floor. Fowler
is disappointed after meeting Ausable.
They say that appearances are often deceptive. This is quite
true in the case of Ausable. Physically, he may be fat but mentally he is very
agile and quick-witted. He knows all the tricks of his trade. He is very quick
to react and can cook up stories that may fit in all kinds of situations. He
convinces even the crafty Max that there is a balcony below the window of his
room. This is a well thought out trap and Max unwittingly falls into it. Then
he cooks up the story of the police. He again succeeds in convincing Max that
the loud knockings at the door are that of the police. He tells Max that he
himself has sought the protection of the police as he has the important report
concerning some new missiles with him. In this way, he gets rid of his rival
and enemy Max who jumps out of the window only to cry for the last time in his
life.
Q10. Presence of mind and intelligence are more powerful
than a gun. How far is it true in case of Ausable, the secret agent?
Ans. Ausable is actually not of that kind as we
read in detective stories and books. Nor is he like the heroes of James Bond
films. Ausable is an exception. The young writer Fowler is disappointed after
meeting Ausable. Ausable does not fit any description of a secret agent. He is
fat and sloppy. His room is rather small and that too on the sixth floor.
However, appearances are generally deceptive. Ausable proves that presence of
mind and intelligence are more powerful than a gun.
Presence of mind and intelligence are the assets of Ausable.
His sharp reaction, particularly to a dangerous situation, is very quick and
thorough. When he finds crafty Max in the room with a pistol in his hand, he at
once understands the purpose of his visit. The rival secret agent who has come
to take away the important report that concerns with some new missiles must be
outwitted and defeated in his own game. Ausable cooks up the stories of the
balcony and the police so convincingly that Max falls into his trap. While
there is no balcony below the window of his room, the knockings at the door are
not of the police but of his waiter. The confused and unnerved Max jumps out of
the window in desperation. Thus, through his presence of mind and intelligence,
Ausable proves himself more powerful than a gun.
Q11. How did crafty and foxy Max fail to take away the all-important
report concerning some new missiles from Ausable? Or How did Ausable outsmart
and outwit the crafty Max and got rid of him?
Ans. Naturally, it was a fight between two
secret agents belonging to two different organisations. The bone of contention
was the all-important report concerning some new missiles. It was with Ausable,
and Max wanted to take it away by the use of his gun. The report was so
important that several men and women had risked their lives to get it. Someday
that report might well have affected the course of history.
No doubt, Max had come prepared. When Ausable switched
on the light, he found Max standing halfway across the room with a small
automatic pistol in his hand. Ausable had to use his presence of mind and
fertile brain to outwit Max. His cooking up of two stories related to the
balcony below his window and the police were his masterstrokes. In his simple
way, Ausable succeeds in convincing Max that both the stories were true.
Actually, there was no balcony below his window. He wanted to unnerve Max by
planting the false story that the loud knockings at the door were of the
police. In desperation, Max jumped out of the window and Ausable got rid of his
crafty rival forever.
Q12. Describe in detail the two false stories planted by
Ausable to get rid of Max, the secret agent of the rival organisation. Did the
false stories have the desired effect? Give a reasoned answer.
Ans. Presence of mind, quick reactions and a
fertile brain more than compensated the fat and sloppy man, Ausable. His
fertile brain and the stories he cooked up proved more than a match for a
gun-wielding rival Max. Ausable started in a simple but natural way the story
of the balcony below the window of his room. He was able to convince Max that
his balcony had really become a nuisance. It was the second time in the month
that somebody had got into his room. Actually, it was a clever trap for Max to
fall in and the desperate and nervous Max did fall into the trap. He jumped out
of the window in desperation to avoid being arrested or shot at by the police.
The second story related to the police was a masterstroke.
It was the product of his fertile brain. Ausable knew that he could unnerve his
gun-wielding rival by showing the threat of the police. He planted a false
story that he himself sought the protection of the police. After all, the
all-important report about the new missiles needed some extra protection. The
loud knockings at the door signalled the arrival of the police. Max asked
Ausable to send the police away. Ausable convinced Max that the police wouldn’t
hesitate to shoot. In desperation, he jumped out, never to be able to come back
again. Later on, Fowler found that the knockings at the door were done by the
waiter. He entered with a tray, a bottle and two glasses.
Q13. Sometimes, appearances can be very deceptive. How
does this statement prove with this story?
Ans. Yes, it is true that sometimes we fail to
identify the real personality of a man due to his different appearances. So, it
can be said that appearances can be deceptive. Fowler was young and romantic.
He was a writer of adventurous stories. Ausable was a secret agent—a detective.
He faces danger in his work. So, Fowler wanted to meet him for some adventurous
stories. But when he met Ausable in a French hotel with a damp corridor, Fowler
felt disappointed. But Ausable proved himself after reaching his room. A man
named Max was found inside Ausable’s room with a gun in his hand. Ausable at
once proved that he possessed the quality of a true detective. He told Max
about a balcony next to the window, and police at the door. Max believed him
because Ausable’s way of talking was so real.
Thus, we find that sometimes appearances can be
deceptive.
Comments
Post a Comment