CLASS 10 SST - GEOGRAPHY - AGRICULTURE - ALL IN ONE [1 MARK] [ANSWERS]

All in One

Exam Practice

ANSWERS

Objective Type Questions [1 mark each]

1. What population of India is engaged in agricultural activities?

(a) Two-Third

(b) Three-Fourth

(c) One-Fourth

(d) Two-Fourth

Ans. (a)

2. Which of the following methods have been changed depending upon the characteristics of physical environment, technological know-how and socio-cultural practice?

(a) Industrial activity

(b) Irrigation Pattern

(c) Cultivation

(d) None of these

Ans. (c)

3. .............. is a slash and burn agriculture.

(a) Extensive farming

(b) Commercial subsistence farming

(c) Jhumming

(d) None of the above

Ans. (c)

4. Which of the following farming practice depends upon monsoon, natural fertility of the soil and suitability of other environmental conditions?

(a) Commercial farming

(b) Intensive subsistence farming

(c) Primitive subsistence farming

(d) Plantation

Ans. (c)

5. Which type of agriculture practice is famous in North-Eastern states like Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland?

(a) Jhumming

(b) Slash and burn farming

(c) Commercial farming

(d) Subsistence farming

Ans. (a)

6. In which month the kharif crops are harvested?

(a) April-June

(b) September-October

(c) January-February

(d) June-July

Ans. (b)

7. Important crops like paddy, maize, jowar bajra etc are grown during which of the following seasons?

(a) Spring

(b) Summer

(c) Monsoon

(d) Winter

Ans. (c)

8. Aus, aman and boro are types of which crop?

(a) Maize

(b) Paddy

(c) Jowar

(d) Bajra

Ans. (b)

9. Watermelon, muskmelon, cucumber, vegetables and fodder crops are the types of

(a) Zaid crop

(b) Kharif crop

(c) Rabi crop

(d) None of these

Ans. (a)

10. Which of the following is the staple food crop of a majority of the people in India?

(a) Jowar

(b) Bajra

(c) Wheat

(d) Rice

Ans. (d)

11. For irrigation, most of the Indian farmers depend on

(a) reservoirs

(b) rivers

(c) monsoon

(d) tube wells

Ans. (c)

12. Which of the following was the main focus of our First Five Year plan?

(a) Cost of food grains

(b) Land reforms

(c) Industrialisation

(d) Globalisation

Ans. (b)

13. Which of the following is being used in making gunny bags, mats, ropes, yarn, carpets and other artefacts?

(a) Jute

(b) Cotton

(c) Fibre

(d) None of these

Ans. (a)

14. ........ is a scheme introduced by the Government of India for the benefit of the farmers.

(a) Kisan Credit Card

(b) Mudra Yojana

(c) Farmer Scheme

(d) Jan Dhan Yojana

Ans. (a)

15. Who was declared as spiritual heir of Gandhiji?

(a) Subhash Chandra Bose

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Vinoba Bhave

(d) Sardar Patel

Ans. (c)

 

Very Short Answer Type Questions [1 Mark Each]

1. Why there are different farming practices developed in India?

or

Name the major factors which significantly influence the method of cultivation in India.

Ans. Physical environment, technological know-how and socio-cultural practices are some major factors that influence the method of cultivation in India so accordingly farming practices are developed.

2. Why jhumming is a primitive subsistence farming in India?

Ans. Jhumming is practised in hilly areas of North-Eastern states with use of primitive tools and it is for self consumption only.

3. 'Slash and burn' agriculture is practised only in India. Do you agree with it?

Ans. No, it is also practised in other countries also like, Brazil, Mexico, Central America, Central Africa, etc.

4. Can you name some primitive agricultural farming practices in South-East Asia?

Ans. Ladang in Indonesia and Ray in Vietnam are some primitive agricultural practices in South-East Asia.

5. What is commercial farming? CBSE 2015

Ans. Commercial farming is a type of farming which is done on a large scale and aim for providing raw materials and for exports.

6. Name some crops of commercial farming.

Ans. Tea, coffee, rubber, sugarcane etc are crops of commercial farming.

7. Briefly explain how plantation has an interface of agriculture and industry.

Ans. Plantation is an agricultural activity that produces raw material for various industries like tea, sugarcane, etc. It is a link between agricultural and industrial sector.

8. What term does describe the system of agriculture where a single crop is grown on a large area. CBSE 2016

Ans. It is called plantation agriculture.

9. Mention two factors that are important for the growth of plantations.

Ans. The two factors are well developed system of transport and communication that connects the plantation to the factories and well developed markets.

10. Give the reason for success of rabi crops in North-Western India.

Ans. Two major reasons are availability of rainfall during winter due to Western disturbances and successful implementation of Green Revolution which led to successful rabi crops in North-Western India.

11. What is the sowing period of kharif crops?

Ans. Kharif crops are sown at the onset of the monsoon in the months of June and July.

12. Briefly explain the pattern of paddy crops in Odisha and West Bengal.

Ans. Paddy is mostly a kharif crop in West Bengal and Odisha. Three crops of paddy are also grown in an year and are known as Aus, Aman and Boro.

13. What is zaid season in India?

Ans. Zaid season is an agricultural season during summer months in between rabi and kharif season.

14. What are coarse grains?

Ans. Millets like, ragi, jowar, bajra, etc are called coarse grains due to their lower water requirement. They can be easily grown in dry conditions and have high nutritional value.

15. Maize is not a solely kharif crop in India. Do you agree?

Ans. No, though maize is mostly a kharif crop, but in some parts of India like Bihar, it is grown in rabi season also,

16. Find out the importance of pulses in agricultural pattern in India.

Ans. Pulses are mostly grown in rotation with other crops because as leguminous crops, they fix nitrogen from alt with soil and restore the soil fertility.

17. What is leguminous crops?

Ans. Leguminous are a family of flowering plants having pods (or legumes) as fruits and root nodules enabling storage of nitrogen-rich material. They include peas, beans, clover etc .

18. Which state is the leading producer of Jowar? CBSE 2016

Ans. Maharashtra is the leading producer of jowar.

19. What is the position of India in sugarcane production in the world? CBSE 2015

Ans. India is the second largest producer of sugarcane in the world after Brazil.

20. Which state is the leading producer of rubber in India? CBSE 2015

Ans. Kerala is the leading producer of rubber in India.


Comments