SST TEST 6 [answers]

SST TEST 6 [answers]

FULL MARKS : 40

 

1. Under which of the following type of resource can tidal energy be put?

(a)  Replenishable       

(b)  Human-made

(c)  Abiotic                   

(d)  Non-recyclable

Ans. (a)  Replenishable

2. What term is used for resources that can be recycled but are non-renewable?

 Ans. Recyclable resources

3. Give one example of a non-renewable resource.

Ans. Fossil fuels such as coal, petroleum

4. In which country was the first International Earth Summit organized?

 Ans. The first International Earth Summit was in Brazil.

5. Some resources are surveyed and their quantity and quality have been determined for utilization. What are they called?

 Ans. Developed resources

6. Which relief feature of India has 30 per cent of the total surface area of the country?

Ans. Mountain

7. Describe ‘Fallow land’ in one sentence.

 Ans. The land left without cultivation for one or less than one agricultural year is called fallow land.

8. Which agent of erosion is responsible for maximum land degradation in India?

Ans. Water

9. In which state has mining caused severe land degradation?

 Ans.  Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, and Odessa.                                           

10. In what broad category do the soils of Maharashtra fall?

Ans. Black Cotton Soil.

 

11. Do you think that resources are free gifts of nature as is assumed by many? Justify your answer with any three suitable arguments.

 Ans. (a) No, the resources are not the free gifts of nature.

(b) (i) An these natural things are available on the earth surface abundantly unless and until humans modify them into usable products.

 (ii) Thus, with the value addition to these substances through human intelligence, skill and technology resources are developed to satisfy human needs.

(iii) Resources are a function of human activities. People transform material available in our environment into resources and use them.

 

12. What is Agenda 21? List its two principles.

 Ans. (a) It is the declaration signed by world leaders in 1992 at the United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), which took place at Rio she Janeiro, Brazil. It aims at achieving global sustainable development.

(b) The principles are:-

(i) It is an agenda to combat environmental damage, poverty and disease through global co-operation on common interests, mutual needs and shared responsibilities.

 (ii) Secondly, every local government should draw its own local Agenda

 

13. Whom did Gandhi make responsible for the depletion of resources at the global level Explain any two reasons.

Ans. (a) Mahatma Gandhi made the humans’ greed responsible for the depletion of resources at the global level. According to him, the never satisfying nature of humans ails ways wants more from the nature.

(b) (i) Moreover, when one demand is met, humans set another demand of higher value. In this ever growing demand trap, the nature is exploited and exhausted.

(ii) The -humans are not wise enough to reuse the available resources and plan the resources judiciously. That is the reason there is so much uneven distribution of resources in the world.

 

14. Explain any three purposes for which land resources are used.

Ans. (i) We live on land by constructing houses.

 (ii) Land supports natural vegetation and wild life.

(iii) On land we develop transport and communication system by laying down roads and railway lines.

(iv) We cultivate land for growing various food crops and cash crops.

(v) All the secondary (manufacturing) activities are performed on land through various industries.

 

15. Why has the land under forests not increased much from 1960-61?

Ans. (i) The land under the forest in India was not increased much since 1960-61 because the fringes of the forest were gradually been encroached by the agricultural sectors.

(ii) The ever growing population of India did not allow the natural vegetation to grow and spread as growing population needs more food as well as more areas for settlement.

(iii) After independence the government of India was busy settling other socio-political and economic issues while forest development was not taken seriously.

 

16. How many types of resources our country has on the basis of ownership? Give at least one example for each type.                                                                  

Ans. (a) Everything which can be used to satisfy our needs, provided it is technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable can be termed as ‘resource’.

(b) Classification of resources on the basis of ownership:

(i) Individual: Privately owned like land, house, well, pond, etc.

(ii) Community: Accessible to all members of the community, like village commons, grazing grounds, parks, playgrounds, etc.

(iii) National: They belong to the nation, like minerals, water resources, forests, wildlife, etc.

(iv) International: They are regulated by international institutions, like oceanic resources beyond 200 nautical miles of the Exclusive Economic Zone.

 

17. Explain major problems caused by indiscriminate use of resources.                         

Ans. (i) Resources have been depleted for satisfying the greed of a few individuals.

(ii) The resources get accumulated in a few hands, which in turn, divide the society into two segments, i.e., haves and have knots or rich and poor.

(iii) Indiscriminate exploitation of resources has led to global ecological crises such as global warming, ozone layer depletion, environmental pollution and land degradation.

 (iv) Human activities like deforestation, over-grazing, construction and mining have led to soil erosion.

(v) Mining sites are abandoned after excavation work is complete leaving deep scars and traces of over-burdening.

 

18. Explain the role of human in resource development.

Ans. (i) Human beings should not use the resources indiscriminately. It has led to global ecological crisis such as global warming, ozone layer depletion, environmental pollution and land degradation.

(ii) Resources should not be allowed to accumulate in a few hands. it dived into two segments, i.e. , haves and have notes or rich and poor.

 (iii) Resource planning should be done for sustainable development. It means development should take place without damaging the environment, and development in the present should not compromise with the needs of the future generations.

(iv) Conservation of resources should be given priority because they are vital for developmental activity

 (v) Optimum utilization of resources need to be practiced since resources available in fixed quantity and cannot be reproduced or renewed.



Comments