MANUFACTURING INDUSTRIES [IMPORTANCE OF MANUFACTURING]
IMPORTANCE OF MANUFACTURING
Very Short
Answers:-
1. How do
manufacturing industries help agriculture?
Ans. Manufacturing
industries provide irrigation pumps, fertilizers, insecticides, pesticides,
machines and tools, etc. to the farmers.
2. How do
manufacturing industries help in earning foreign exchange?
Ans. Export
of manufactured goods expands trade and commerce and brings much needed foreign
exchange.
3. Which
people are engaged in the secondary activities?
Ans. Factory worker
Long Answers:-
1. What
is manufacturing? Describe the importance of manufacturing.
Or
Describe
the importance of manufacturing industries in five points.
Ans.
(a)
Production of goods in large quantities after processing from raw materials to
more valuable products is called manufacturing.
(b)
Importance of manufacturing:
(i)
Manufacturing industries help in modernizing agriculture.
(ii) It
reduces the heavy dependence of people on agricultural income by providing them
Jobs in secondary and tertiary sectors.
(iii) It
eradicates unemployment and poverty from our country.
(iv) It also
brings down regional disparities by establishing industries in tribal and
backward areas.
(v) Export
of manufactured goods expands trade and commerce, and brings in much needed
foreign exchange.
(vi) In
manufacturing, raw materials are transformed into a wide variety of finished
“do which are of higher value.
2. “Agriculture
and industry are complimentary to each other.” Explain the statement.
Or
“Agriculture
and industry are not exclusive of each other.” Support your answer by giving
any three arguments.
Ans.
Agriculture
and industry are not exclusive of each other. They move hand in hand,
(i) The
agro-based industries have given a major boost to agriculture by raising its
productivity.
(ii) The
agro-based industries depend on agriculture for raw materials. Manufacturing
industries sell their products such as fertilizers, insecticides, irrigation
pumps, PVC pipes, machines and tools, etc. to the farmers.
(iii) Thus,
development and competitiveness of manufacturing industry has not only assisted
agriculturists in increasing their production but also made production process
very efficient.
3. Why do
our industries need to be more efficient and competitive in the present day of
globalization?
Ans.
Our
industries need to be more efficient and competitive in the present day
globalization because:
(i) Our
manufactured goods must be at par in quality with those in the international
market.
(ii) Only
then we will be able to compete in the international market.
(iii) India
will have to develop its industries if it wants to be internationally
developed.
4. ‘The
economic strength of a country is measured by the development of manufacturing
industries.’ Give three arguments to support this statement.
Ans.
The economic
strength of a country is measured by the development of manufacturing
industries.
(i)
Industries provide jobs in secondary and tertiary sectors thus, reducing
dependence of people on agricultural sector.
(ii)
Industrialization helps to eradicate poverty and unemployment.
(iii) Export
of manufactured goods brings in much needed foreign exchange.
(iv)
Industries transform the raw material into a variety of goods of higher value.
(v) Most of
the developed nations such as Japan, USA are industrialized.
Comments
Post a Comment