ENGLISH TEST 5 [40 MARKS] [ANSWERS]

ENGLISH TEST 5 [ANSWERS]

FULL MARKS : 40

 

1. Read the passage given below and answer the questions that follow: (12 Marks)

The time is now to save these magnificent cats, before they vanish from the earth forever. There is little time left to preserve these animals; immediate action is required.

I cannot imagine, nor would I wish to live in a world without tigers... without these magnificent creatures in our forests living free–without captive populations carrying on the gene pool. The power and beauty of these animals is indisputable. Tigers are an integral part of the ecosystem, as, they are a major link in the food chain. Tigers have been bestowed magical and supernatural properties by many societies, and have also been revered as gods. All living creatures of mother earth depend on one another for survival. We as human beings are brothers and sisters to every living being, from the plants to the animals to each other.

Crimes like these–the killing of tigers–must be stopped. They are often killed in the most barbaric, the most unbelievably cruel ways. I ask you–the reader–if learning of things like this moves you at all, then take that energy and do what you can to stop the killing of these magnificent animals. Write to your government, write to the governments of tiger countries and urge them to protect tigers. Penalties for killing tigers, and other protected wildlife need to be strongly enforced—and strong enough as to be a complete deterrent to the poaching of tigers, and also deter those who profit from such killings.

Extremist groups would ban all exotic animals from captivity because of small numbers of individuals that mistreat their animals, and unfortunately the whole zoo “industry” and caring private owners get painted with the same brush. The vast majority of zoos big and small, treat their animals well, feed them well and give them proper environment and enrichment. The numbers of bad homes are small, but they do exist. The Animals Rights Organization should make sure they target only the bad homes and leave those providing a good, happy and healthy home for animals alone.

They don’t realize that banning all exotics from captivity could spell the end for many species of animals. Species whose numbers in the wild are extremely low, such as the Clouded Leopard, Siberian tiger, South China tiger and so forth. Zoos, sanctuaries and responsible, knowledgeable and caring private owners are rapidly becoming the last havens to preserve ever-dwindling species of animals. These places may well, in the not so far future, hold the last remaining tigers—gems for the future who should be nurtured and protected.

Caring for tigers is our immense responsibility. Not just to the single tiger in your care, but to his or her species, and all tigers. Simply to own a tiger and keep him or her in your backyard as a pet is not enough, nor is it acceptable to keep this animal to yourself. You, the owner, owe it to all tigers—wild and those held in captivity—and to the future generations of these animals to educate the public about tigers—and help to change people’s opinions about wildlife preservation. Education is key to developing sensitivity to and awareness of our environment. Our children hold the hope for the future of the tiger. Heightened awareness of environmental issues will help assure our children grow up to respect and care for our global environment.

Think Globally—Act Locally!

On the basis of your reading of the passage, answer the following questions in 30-40 words: (2 × 4=8)

(a) Why is the writer unable to imagine a world without tigers?

(b) What can you do to stop killing of tigers?

(c) What are the extremist groups banning? What could be its consequence?

(d) Think Globally—Act Locally! How is this possible?

Ans : (a) The writer is unable to imagine a world without tigers as the power and beauty of these animals is indisputable. They are an integral part of the ecosystem and are a major link in the food chain.

(b) We can write to our government regarding the merciless killing of tigers. We can write to the various governments of tiger countries and urge them to protect tigers. Penalties for killing tigers should be strongly enforced.

(c) Extremist groups are banning all exotic animal from captivity. This could lead to the end of many species of animals for species whose numbers are extremely low such as clouded leopard. Caring by private owners are rapidly becoming the last havens to preserve them.

(d) This is possible because saving tigers from extinction is a global issue but each of us can play a part, by writing to the concerned government to protect these beautiful cats.

On the basis of your reading of the above passage, answer the following. (1 × 4 = 4)

(a) The synonym of ‘conferred’ as given in para 2 is _____

(i) bestowed (ii) magnificent (iii) revered (iv) captive

(b) The synonym of ‘fanatic’ as given in para 4 is _____ .

(c) The antonym of ‘freedom’ as given in para 5 is _____ .

(i) exotics (ii) captivity (iii) havens (iv) nurtured

(d) The antonym of ‘questionable’ as given in para 2 is _____

Ans : (a) (i) bestowed (b) extremist (c) (i) immense (d) indisputable

 

2. Write a story in about 150-200 words on the basis of the following outline. (10 Marks)

Outline:

A young boy travelling by a train / has a briefcase containing a lot of money / befriends a fellow traveller / train stops / boy goes out to buy snacks / returns / finds the fellow traveller unconscious / calls the railways medical service / boy admitted to a hospital / recovered / thanked him.

Or

Develop a story with the help of the starting line.

Tarun Patel was a wise man. When he spoke, people listened to him. And so he chose his words and actions carefully. One day a rich man.....

Ans : Once a young boy was travelling by a train. He was going to attend his brother’s marriage who lived in village. He had a bag containing a lot of money. He put the bag carefully on the berth and started having his lunch. Just then a boy of same age boarded the train and sat on the berth opposite to him. Soon he befriended that boy. While talking to him the boy revealed the purpose of his journey to the fellow traveller. He even invited him to the wedding. When the train stopped at the next station the boy got down the train and went out to buy snacks leaving his briefcase there. When he came back, he was shocked to see the fellow traveller unconscious. Immediately he called the railways medical service. The fellow traveller was taken to the hospital where he was admitted. The young boy took complete care of the fellow traveller. In a day or two the fellow traveller recovered. He thanked the boy for being so helpful. He also got to know that the boy could not attend his brother’s marriage. The young traveller felt very bad also, but the boy told him that his mother had taught him that never leave a person at the time of need. They both happily parted from each other and went their way.

or

Tarun Patel was a wise man. When he spoke, people listened to him. And so he chose his words and actions carefully. One day a rich man invited Tarun Patel to a feast at his house. I would be honoured Tarun Ji,” said he, “If you would grace us with your presence tomorrow night”. “I will come,” agreed Tarun Patel. The following night, Tarun Patel put on his shabbiest and most comfortable clothes. “It is a bit chilly,” he said and added an old black coat. The holes in its elbows were patched with swatches from torn old flour sacks. On his feet Tarun slipped a pair of ragged sandals. When darkness fell he arrived at the rich man’s doorstep. A servant opened the door. “What do you want?” the servant demanded. “Your master has invited me to his feast,” said Tarun. The servant peered suspiciously at him. “Wait here,” he said, “I’ll be back in a moment.” The servant went in and came back with the rich man. The rich man waved his hand to the servant. The servant refused Tarun Patel to come. Tarun Patel went home. He changed into finest silk garments. He put his best cap on his head and added a handsome high-collared coat. He combed his beard. Once again Tarun Patel reached the rich man’s house. This time the servant bowed respectfully and ushered him in. Tarun Patel was given special seat at the feast. At last, “Tarun Patel,” said the guests. “We have all been waiting for you.” The food was served. Tarun Patel was busy with his food. “Tarun Patel Ji! What are you doing?” cried the rich man. For Tarun Ji had begun to spoon the soup over his best cap. He crumbled the bread and sprinkled over the shoulders of his handsome coat. Tarun Ji replied, “When I arrived in rags you turned me away. Now I am dressed in finery, you treat me with honour. Clearly it is my clothes you are welcoming not me. The rich man hung his head in shame.

 

3. Fill in the gaps by choosing the most appropriate words from the options given below. (1× 4 = 4)

Jawaharlal Nehru went from village to village (a) ______ foot, by train, bullock cart and (b) _____ bicycle. He ate with the peasants, lived in their mud huts, talked to them (c) _____ addressed their meetings. He lost his shyness and learnt (d) _____ speak in public.

(a) (i) at (ii) by (iii) on (iv) in

(b) (i) on (ii) in (iii) by (iv) at

(c) (i) or (ii) and (iii) with (iv) so

(d) (i) to (ii) in (iii) on (iv) for

Ans : (a) (iii) on (b) (iii) by (c) (ii) and (d) (i) to

 

4. Rearrange the following groups of words and phrases to form meaningful sentences: (1 × 4 = 4)

(a) lived/his/master/Raju/with

(b) him/gave/his/to eat/master/milk and bread

(c) for/took/he/long walks/Raju/the park/in

(d) with/he/Raju/had given/to play/ball/a red

Ans : (a) Raju lived with his master.

(b) His master gave him milk and bread to eat.

(c) He took Raju for long walks in the park.

(d) He had given Raju a red ball to play with.

 

5. Answer the following questions. [2*5 = 10]

1. Why did Mrs Humphrey call the doctor?

Ans. Tricky was not eating anything for the past few days. He had refused even dishes and had bouts of vomiting. Moreover, he was spending his time lying on a rug; panting-He was not going for walks. All these symptoms forced Mrs Humphrey to visit the doctor.

2. How does Dr Herriot treat Tricky?

Ans. Dr Herriot cut down Trick’s food and made him exercise. For the first three days jibs not give him food but only water. He did not give any medicinal treatment but made him all day with the dogs. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and on. He enjoyed a lot along with his recovery.

3. Why were the household dogs not interested in Tricky initially?

Ans. Tricky was a newcomer in the house. Moreover, Tricky was very lethargic to play with them He was not comfortable there. But after a few days, Tricky started enjoying with them. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and squashed every few minutes. He became an accepted member of the gang,

4. Why was Dr Herriot confident that Tricky will be in hospital soon?

Ans. Tricky was tottering slowly in the house. He was not eating anything, not even his favourite dishes and besides, he had bouts of vomiting. Dr Herriot was sure that if his food was not cut down and more exercise was not given to him, he would be really ill soon.

5. Why was the entire staff of Mrs Humphrey at work while Tricky was going to the hospital?

Ans. Tricky was Mrs Humphrey’s beloved dog, and when he was going to the hospital, the entire staff got to work. His day and night beds, favourite cushions, toys and rubber rings, and food bowls were loaded into the narrator’s car by them.


Comments